Zoeken in deze blog

vrijdag 24 juni 2016

Opening: Leiden Culinair




Met een erg gezellig en druk weekend voor de boeg, is het feest voor mij afgelopen zonnige en plakkerige donderdagmiddag al begonnen met de opening van Leiden Culinair. Dit is toch wel een van mijn favoriete evenementen in Leiden, omdat het bijna altijd mooi weer is en je veel verschillende dingen kunt eten. Dit jaar alweer de 30e editie en daarmee ook de laatste keer op de Garenmarkt, aangezien daar volgend jaar aan de parkeergarage wordt gebouwd.


Het terrein ziet er weer prachtig uit, met dit jaar een nieuwe aanwinst; het reuzenrad waar in gedineerd kan worden. Persoonlijk vind ik €55,- iets te duur voor een proeverij van vijf gangen, helaas, maar dat mag de pret niet drukken. Want voor 1 muntje, wat €2,70 kost, mag je ook gewoon een rondje maken in het rad.


Om het reuzenrad aan te krijgen, moesten burgemeester Henri Lenferink, wethouder Robbert Strijk en het hele Leiden Culinair bestuur hard fietsen op de hometrainers, om hun energie om te zetten in wentelingen van het rad. Erg leuk bedacht, de heren hadden het er zwaar mee. Wat ik mij goed voor kan stellen in 29 graden, ik zweette me al kapot toen ik alleen maar mijn champagneglas op hoefde te tillen.



De altijd enthousiaste en verkoper in hart en nieren "man-met-de-bril" van Fratelli laat vol trots zijn gerechten zien. Wat ik erg leuk vind, het is toch makkelijker kiezen als je ziet hoe mooi en lekker een gerecht eruit ziet dan wanneer je alleen een menukaart kunt lezen en dan als nog geen idee hebt hoe het op je bord gaat komen.







Bij restaurant Dartel wordt er veel aandacht gegeven aan de mate van versheid van de producten, zij hebben een kas waarin ze hun eigen ingrediënten verbouwen. De eetbare viooltjes waren diezelfde ochtend nog geplukt, "verser kan het niet!" vertelde de meneer naast eigenaar Norbert van Dartel mij, terwijl Norbert mij nog meer vers geplukte ingrediënten showt.




Uiteindelijk, na alle tentjes langs geweest te zijn, is de eerste keuze gevallen op een gerecht van Group4Dinner, een combinatie van vier restaurants uit de regio: In Den Gapenden Eter (Leiden), Het Prentenkabinet (Leiden), De Knip (Voorschoten) en Allemansgeest (Voorschoten). Ik heb gekozen voor het Drieluik van Noorse zalm - Huisgerookte, petit four en gravad lax met hangop van crème fraiche en dressing van mosterdzaad. Ik hou van zalm, dus misschien niet zo'n originele keuze, maar ik was erg benieuwd naar hoe het zou smaken in combinatie met wat er bij geserveerd werd.
Ondanks dat je echt merkt dat de zalm huisgerookt is en dus heel zacht is, heel anders dan de basic zalm van de AH, vond ik de smaakcombinaties niet knallend. Dat had ik wel verwacht, maar een smaakexplosie bleef helaas uit. Misschien de volgende keer toch maar kiezen voor iets buiten mijn comfortzone.Wat waarschijnlijk zaterdag gaat zijn, dus stay tuned!

Oh, en dit was dan wel de laatste editie op de Garenmarkt, maar dat betekent niet dat het stopt! Volgend jaar is er gewoon een 31e editie, alleen dan op een andere locatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten